logo

Medieval Indian History Questions and Answers

Advertisement

  • 1. Where was the capital of the eastern part of the old Roman Empire?
A.) Constantinopole
B.) Sicily
C.) Athens
D.) Venice

Answer: Option 'A'

Constantinopole

  • 2. The eastern part of the old Roman Empire was known as
A.) Slave
B.) Venician
C.) Byzantine
D.) Germanic

Answer: Option 'C'

Byzantine

  • 3. Which of the caliphs set up a ‘house of Wisdom’
A.) Al- Mamun
B.) Harun al-Rashid
C.) Abu Bakr
D.) Ali

Answer: Option 'A'

Al- Mamun

  • 4. Marco Polo belonged to
A.) Sicily
B.) Venice
C.) Milan
D.) Naples

Answer: Option 'B'

Venice

  • 5. Who were called the Barids during the Delhi Sultanate?
A.) Craftsmen
B.) Bodyguards of the Sultan
C.) Officer-in-charge of state exchequer
D.) The spy/news reporters

Answer: Option 'D'

The spy/news reporters

  • 6. Who was the highest officer under the Turkish/Khilji rulers of the Delhi Sultanate?
A.) Qazi-ul-Mulk
B.) Naib-i-Mulk
C.) Head of the Majlis-i-Khalawat
D.) Wazir

Answer: Option 'B'

Naib-i-Mulk

  • 7. Which was the single biggest item imported to the Vijayanagar empire?
A.) Precious stones
B.) Horses
C.) Luxury goods
D.) Raw Silk

Answer: Option 'B'

Horses

  • 8. Who was the ruler of kanauj in the initial years of 8th century A.D
A.) Yashodharman
B.) Yasovarman
C.) Yasovardhan
D.) Yashpala

Answer: Option 'B'

Yasovarman

  • 9. Sanskrit scholars Bhababhuti and Vakpati were patronized by
A.) Harsha Vardhan
B.) Bhaskarvarman
C.) Yasovarman
D.) Nandi Varma

Answer: Option 'C'

Yasovarman

  • 10. Who was the king of Kashmir in the 8th century who routed the arabs
A.) Harsha
B.) Lalitaditya
C.) Harsha-Siyaka
D.) Nagabhatta

Answer: Option 'B'

Lalitaditya

To whom this Medieval Indian History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Medieval Indian History effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.