logo

Fundamental Duties Questions and Answers

Advertisement

  • 1. Under which article provisions of fundamental duties incorporated
A.) Article 50
B.) Article 51
C.) Article 51A
D.) Article 52

Answer: Option 'C'

Article 51A

  • 2. In which part the part of fundamental duties have been incorporated
A.) Part 3
B.) Part 4A
C.) Part 4
D.) Part 5

Answer: Option 'B'

Part 4A

  • 3. How many numbers of total fundamental duties
A.) Five
B.) Six
C.) Nine
D.) Ten

Answer: Option 'D'

Ten

  • 4. How the fundamental duties are being enforced
A.) There is no provisions in the constitution for direct enforcement nor any sanction to prevent their violation
B.) The high courts have been granted power to enforce the fundamental duties
C.) The Supreme court has been granted powers to enforce the fundamental duties
D.) Any of the court may issue directions for enforcement of fundamental duties

Answer: Option 'A'

There is no provisions in the constitution for direct enforcement nor any sanction to prevent their violation

  • 5. To protect the sovereignty , unity and integrity of India is the
A.) Fundamental rights of the citizen
B.) Fundamental duties of the citizen
C.) Directive principles of state policy
D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Fundamental duties of the citizen

  • 6. Which among the following is not the fundamental duties
A.) To abide by the constitution and respect the national flag and the national anthem
B.) To defame the country
C.) To promote the spirit of common brotherhood among all the people in India
D.) To develop the scientific temper and spirit of inquiry

Answer: Option 'B'

To defame the country

  • 7. The fundamental duties has been inserted by the
A.) 24th constitutional amendment
B.) 43rd constitutional amendment
C.) 42nd constitutional amendment
D.) 44th constitutional amendment

Answer: Option 'C'

42nd constitutional amendment

  • 8. The fundamental duties added to the constitution in the year
A.) 1974
B.) 1975
C.) 1978
D.) 1976

Answer: Option 'D'

1976

  • 9. Which of the following pairs of writs have been issued to secure the jurisdiction of an inferior court of tribunal is properly exercised and that it does not usurp the jurisdiction which it does not possess
A.) Habeas Corpus & Mandamus
B.) Mandamus & Prohibition
C.) Prohibition & Certiorari
D.) Certiorari & Quo-warranto

Answer: Option 'C'

Prohibition & Certiorari

  • 10. Provisions of the associated state omitted and Sikkim has been admitted into the union of india as a state by
A.) 36th Amendment
B.) 37th Amendment
C.) 38th Amendment
D.) 39th Amendment

Answer: Option 'A'

36th Amendment

To whom this Fundamental Duties Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Fundamental Duties effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.