logo

Territory Of The Union Questions and Answers


  • 1. The political structure prescribed by the constitution is a federal and the name of the union is india and the member of this union at present are
A.) 25
B.) 27
C.) 28
D.) 29

Answer: Option 'C'

28

  • 2. In the original constitution,there were
A.) 25 states placed under 3 categories in parts A,B & C 
B.) 27 states placed under 3 categories in parts A,B & C 
C.) 29 states placed under 3 categories in parts A,B & C 
D.) 24 states placed under 3 categories in parts A,B & C

Answer: Option 'B'

27 states placed under 3 categories in parts A,B & C 

  • 3. Structure of states underwent changes by subsequent legislation through
A.) The 7th amendement Act, 1956
B.) The 10th amendement Act, 1962
C.) The 14th amendement Act, 1962
D.) The 12th amendement Act, 1962

Answer: Option 'A'

The 7th amendement Act, 1956

  • 4. Whether ‘acquired’ territory includes the ‘territory of india’ or not ?
A.) Yes
B.) No
C.) May be may not be
D.) If acquired to any of the modes recognized by international laws

Answer: Option 'D'

If acquired to any of the modes recognized by international laws

  • 5. Delhi has now got a special status of a state by the
A.) 64th constitutional Amendment
B.) 69th constitutional Amendment
C.) 70th constitutional Amendment
D.) 72nd constitutional Amendment

Answer: Option 'B'

69th constitutional Amendment

  • 6. Which union territory got a provision for legislature by Amendement Act, 1962
A.) Delhi
B.) Pondicherry
C.) Andaman & Nicobar Islands
D.) Lakshadweep

Answer: Option 'B'

Pondicherry

  • 7. By an amendement to the constitution two new Articles were inserted in 1992 providing for a legislature and a ministry for Delhi
A.) Articles 239 & 239 A
B.) Articles 239 A & 239 B
C.) Articles 239 AA & 239 AB
D.) Articles 239 only

Answer: Option 'C'

Articles 239 AA & 239 AB

  • 8. Delhi has been named as ‘national capital territory of delhi by article
A.) 239 AA
B.) 239
C.) 249
D.) 239 AB

Answer: Option 'A'

 239 AA

  • 9. As a result of reorganization of states by the states reorganization Act, 1956 incorporated in the constitution (7th amendement ) Act
A.) Abolished the three categories and placed all the state on the same footing 
B.) Even does not abolished the categories of state 
C.) Created two different types of state 
D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Abolished the three categories and placed all the state on the same footing 

  • 10. The union territories are centrally administered areas to be governed by the
A.) Prime minister of india 
B.) President acting through an administrator appointed by him
C.) Parliament 
D.) Home ministry

Answer: Option 'B'

President acting through an administrator appointed by him

To whom this Territory Of The Union Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Territory Of The Union effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.