logo

World Geography Questions and Answers

Advertisement

  • 1. When does the distance between the sun and the earth is minimum?
A.) January 3
B.) June 21
C.) Sepetember 22
D.) December 22

Answer: Option 'A'

January 3

  • 2. When the sun is nearest to the earth, the earth is said to be in
A.) Aphelion
B.) Apogee
C.) Perigee
D.) Perihelion

Answer: Option 'D'

Perihelion

  • 3. When does the earth is at its maximum distance from the sun?
A.) January 31
B.) July 4
C.) September 23
D.) December 22

Answer: Option 'B'

July 4

  • 4. When is the rate of rotation of the earth is highest on its axis?
A.) January 3
B.) December 22
C.) July 4
D.) It never changes

Answer: Option 'D'

It never changes

  • 5. The International Date Line is
A.) Equator
B.) 0° longitude
C.) 90° east longitude
D.) 180° longitude

Answer: Option 'D'

180° longitude

  • 6. The difference between solar day and sidereal day is
A.) Both are equal
B.) Solar day longer than sidereal day
C.) Solar day shorter than sidereal day
D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Solar day longer than sidereal day

  • 7. The average distance between ……… and ………… is called one astronomical unit.
A.) Earth and sun
B.) Earth and moon
C.) Sun and moon
D.) Sun to Pluto

Answer: Option 'A'

Earth and sun

  • 8. What percentage of the surface of the moon is visible from the earth?
A.) More than 75%
B.) 50%
C.) 100%
D.) About 59%

Answer: Option 'D'

About 59%

  • 9. The unit of measurement of the distance of stars from the sun is called
A.) Light year
B.) Fathoms
C.) Nautical miles
D.) Nano meters

Answer: Option 'A'

Light year

  • 10. Which of the following is the largest producer of Coco in Africa?
A.) Ghana
B.) Sudan
C.) Nigeria
D.) Ivory Coast

Answer: Option 'A'

Ghana

To whom this World Geography Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using World Geography effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.