World Geography

  1. 46.  The phenomenon of mid-night sun can be observed in ........ region.
    A.) In the tropical zone B.) In warm temperate regions
    C.) In the arctic and Antarctic regions D.) Anywhere at the time of solar eclipse
    Answer: Option 'C'
  2. 47.  .......... is called as great Circle.
    A.) Arctic circle B.) Tropic of cancer
    C.) Tropic of capricorn D.) Equator
    Answer: Option 'D'
  3. 48.  With what farrel’s law is concerned?
    A.) Intensity of waves B.) Velocity of winds
    C.) Direction of winds D.) None of above
    Answer: Option 'C'
  4. 49.  Which region has blizzards as a characteristic?
    A.) Temperate B.) Equatorial
    C.) Antarctic D.) Tropical
    Answer: Option 'C'
  5. 50.  ........... is not a green house gas.
    A.)Carbon dioxide B.) Nitrogen
    C.) CFCs D.) Water Vapour
    Answer: Option 'B'
  6. 51.  A cyclone is a
    A.) A low pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere B.) A low pressure system with anti-clockwise winds in the northern hemisphere
    C.) A low pressure system with clockwise winds in southern hemisphere D.)A high pressure system with anti-clockwise winds in the northern hemisphere
    Answer: Option 'B'
  7. 52.  Which of the following is an anti cyclone?
    A.) A low pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere B.) A high pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere
    C.) A low pressure system with clockwise winds in the southern hemisphere D.) A low pressure system with clockwise winds in the southern hemisphere
    Answer: Option 'B'
  8. 53.  What does an upper air wind system with very high velocities in certain parts of the atmosphere is called?
    A.) Jet stream B.) A cyclone
    C.) Monsoon D.) An anticyclone
    Answer: Option 'A'
  9. 54.  A Tornado is
    A.) A very high pressure centre B.) A very low pressure centre
    C.) A very high ocean wave D.) A planetary wind
    Answer: Option 'B'
  10. 55.  ......... is the biggest producer of rubber in the world.
    A.) Sri Lanka B.) Thailand
    C.) Malaysia D.) Brazil
    Answer: Option 'C'
To whom this World Geography Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.