World Geography

  1. 86.  The black cotton soil of India belongs to ........ group.
    A.) Laterite B.) Chernozem
    C.) Alluvial D.) Podzol
    Answer: Option 'B'
  2. 87.  What does the term ‘Epi centre’ associate with?
    A.) Earth’s interior B.) Folding
    C.) Earthquakes D.) Faulting
    Answer: Option 'C'
  3. 88.  Isochrones are lines on a diagram or a map connecting points with equal
    A.) Travelling time from a point B.) Rainfall
    C.) Frost D.) Longitude
    Answer: Option 'A'
  4. 89.  The isopleths of .......... are called Isohalines.
    A.) Salinity B.) Hail
    C.) Transport D.) Height
    Answer: Option 'A'
  5. 90.  ......... sea among the following has least salinity.
    A.) Arctic ocean B.) Bering Sea
    C.) Baltic sea D.) Red Sea
    Answer: Option 'C'
  6. 91.  The isopleths of ......... are called Isohels.
    A.) Flowering time B.) Clouds
    C.) Rain D.) Sun shine
    Answer: Option 'D'
  7. 92.  What does ‘Willy-Willy’ mean?
    A.) A very high tide B.) Tropical cyclone near Australia
    C.) An earthquake D.) A tropical cyclone near India
    Answer: Option 'B'
  8. 93.  Where does the cocos plate lie?
    A.) South pacific B.) South Atlantic
    C.) North pacific D.) North Atlantic
    Answer: Option 'D'
  9. 94.  Richter scale measures
    A.) Earthquakes B.) Depth
    C.) Heat D.) Wind velocity
    Answer: Option 'A'
  10. 95.  In the Central valley of Chile, it rains in
    A.) Throughout the year B.) In summer
    C.) In winter D.) Never
    Answer: Option 'C'
To whom this World Geography Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.